tiistai 26. helmikuuta 2013

Pohjaratkaisu ja siitä eteenpäin


1  / 25

Noin vuosi sitten alkoi meidän uuden kodin suunittelu.
Rupesimme pyörittelemään paperilla asioita, jotka halusimme sisällyttää tilaohjelmaan:

 • 4 mh (2 mh + leikkihuone + vierashuone)
 • keittiö + ruokailitila + olohuone yhtenäistä tilaa, > 50 m2 
 • takka-leivinuuni
 • 2 vessaa, sauna, kylpyhuone
 • kuraeteisen ulko-ovi ja pääsisäänkäynti vierekkäin
 • kodinhoitohuone erillinen kuraeteisestä
 • vanhempien mh:sta vaatehuoneen läpi kulku khh:seen
 • 1-kerroksinen
 • pulpettikatto
 • nelinurkkainen, (ei esim L-mallinen)
 • pääovesta sisääntultaessa vastassa ei olisi seinä vaan avara näkymä ikkunasta ulos    
Minun keittiösuunnittelijasiskoseni, jolla on myös Kastelli-rakentajattaren kokemus, oli alusta asti mukana tuoden arvokkaita ehdotuksia ja ajatuksia.

Useamman kuukauden, välillä hyvinkin aktiivisen ajatustyön palkintona syntyi pohjaratkaisu, jossa täyttyivät kaikki vaatimukset, lukunottamatta vierashuonetta. Siitä täytyi luopua.

Lopullinen ja puhtaaksipiirretty pohja

Pohjasta tuli väkisinkin melkein neliö, mitä pidimme aluksi ongelmana. Tässä vaiheessa soitin kahteen arkkitehtitoimistoon. Emme kuitenkaan raskineet laittaa niin suurta määrää rahaa suunnitteluun, vaan päätimme luottaa erään arkkitehtiopiskelijan ja tämän aviomiehen näkemykseen. 

Kun meillä oli nyt olemassa se neliömäinen pohjapiirros ja mielessä aivan yksinkertainen pulpettikatto, selkiytyi hyvin pian se, että matalan oloinen rakennuksen hahmo ja melko loiva katon kaltevuus näyttäisi hyvältä.

Lopulta kuitenkin palkkasimme arkkitehdin kommentoimaan lähinnä julkisivuluonnoksia. Hänen muutosehdotukset toteutimmekin ja olemme kyllä siitä tyytyväisiä. Kannatti ehdottomasti sijoittaa muutama sataeuroinen arkkitehtisuunnitteluun.

4 kommenttia:

 1. Hei, tämä on tosi mielenkiintoista ja TÄSSÄHÄN sitä samalla OPPII!! :D

  VastaaPoista
 2. Mukava tosiaan lukea näitä! :) Mun edellinen kommentti vissiin hävinnyt jonnekkin eetteriin, kun ei näy..jotakin oon tehny vissiin väärin. Joko sulla kaikki 25 sarjaa valmiina ;)? Onhan ihana, kun päivä pitenee niin saa lisää energiaa koti- ja raksahommiin. Työiloa! Tääl lapset sairaana, varsinki Akseli.

  VastaaPoista
 3. No mukava :) ! Ei veikkonen ole vielä kaikki osat valmiina. Vain aiheet / otsikot ajateltuna. Sitä mukaa valmistuu kun julkaisen. Seuraavaksi tulee asiaa keittiöstä, toivottavasti tänään saisin sen tehtyä.
  Minulla on vain kai organisointiongelmia, kun en meinaa saada järjestettyä sellaista tilannetta, että onnistuisin olemaan rauhasa tietokoneella tarpeeksi kauan... :)
  Voi että, pikaista paranemista teille sinne!!
  On kyllä tosiaan niin ihana kun aamulla on jo niin valosaa ja illastakin niin pitkään!

  VastaaPoista